Kill Bill Pig

24. ledna 2009 v 11:21 | renuška |  Snímánky
K předchozím veršům o prasátku přikládám i fotodokumentaci z nedávné lednové zabijačky z hospodářství mých rodičů. Sice u nás v Podkrkonoší už masky po vsi nechodí, ale pořád se drží tradice výslužek a hodování. Jak už to tak ale někdy bývá, musí někdo vybočovat z řady. Tentokrát padl fant na mě. Tím hůř, že řezníkem a zároveň hostitelem je můj šikovný táta, který se tímto řemeslem sice neživí, ale výborně se ho naučil od svého otce. Právě on nejhůř nese mou nesnášenlivost vůči všem zabijačkovým produktům, od ovaru počínaje, tlačenkou konče. Navíc nepozřu ani žádnou vnitřnost, při přípravě masa důkladně odblaňuji, odsádelňuji a odžilňuji vše, co se mi nelíbí. Jsem hrozná a slýchám to rok co rok. Tentokrát jsem se alespoň přemohla a s fotoaparátem v ruce jsem zdokumentovala průběh celého sobotního dne.

Prý jsem měla fotit, až když hlavu omyli, ale to by ta syrovost a morbidnost už nebyla taková.

Dotlouklo ...


Krupobití
Je libo sejmout otisky prstů? Tatík se z kraje focení poddával, později už mu blikání vadilo, pochopitelně. Naštěstí chuť jitrnic blesk fotoaparátu neovlivnil. Prý chutnaly.
Čerstvé kotlové. Kdo předběhne tátu a uloví si pro sebe, ten vyhraje. Zbytek se rozšmelcuje do dalších produktů.
Třeba do tlačenky - prosoluje se postupně, za důkladného ochutnávání. Proti gustu ...
Pozorovat taťku při práci s ostrou kolíbačkou je radost. Pro neznalé, právě se kouskuje povařené maso na prejt.
Tady už je prejt schovaný v jitrnicích. Plníme je pomocí elekrického robota, ale špejlování je ruční práce, specialita maminky. Všechna střívka jsou prasečí, táta je tzv. "šlemuje", zbavuje vnitřního tuku, čistí a věřte, stráví s tím mnoho času.
A hurá s holkama do kotle.
A tady už je jedna z klasických oblíbených tradic - zabijačkový guláš.

Hotové žemláky (krvavé tlačenky s domácí plackou) a klasické tláči bílé.

Jitrnice jitrničky.
Nutná nezbytnost, bez které by řezník ani jeho pomocníci fungovat zkrátka NEMOHLI!
To nejlepší na konec. Jak táta říkává, nejlepší na zabíjačce je sladká buchta. Tyhle jsou od tety.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Anett"ka" Anett"ka" | Web | 24. ledna 2009 v 11:32 | Reagovat

twl mně se udělalo zle... není mi dobře, od rána jsem skoro nic nesnědla a ted vidím tohle...

no jak jsi psala o tom zhnusení co máš z masa...

nenávidím vepřový a stačí mi vidět produkty ze zabijačky a dělá se mi zle... dřív jsem milovala babiččiny špekový knedlíky... víš, takový ty plněný masem... minule jsem si je dala... a ani nevíš jak se mi udělalo zle... vepřový maso mi smrdí a už ho nedokážu pozřít... a co se týče prejtu... tak po tom jsem fakt jednou vrhla... a tlačenku jsem nikdy nestřila do pusy, takovej k tomu mám odpor...

no... docela těžkej úděl vzhledem k tomu, že babička pod všechno dává sádlo... děda dělá taky zabíjačky a strejda miluje vepřový.. věštinou mám s mámou k obědu suchý knedlíky nebo brambory...ooo, jak chutné... :D

2 Elora Elora | Web | 24. ledna 2009 v 12:50 | Reagovat

Potěšila mě poslední fotečka a Tvým článkem jsem se  jen utvrdila v tom, že bych se klidně dovedla vzdát masa, uzenin, ale sladkého ne..Z těchto masových fotek se možná mnoha lidem sbíhají sliny, mně je  z nich trošku zle:)

3 Zabky-svet Zabky-svet | Web | 24. ledna 2009 v 21:38 | Reagovat

Taky bych kousla do koláče, maso ne-e!

4 diky diky | Web | 25. ledna 2009 v 15:16 | Reagovat

Když se řekne zabíjačka, vybaví se mi hlavně a ze všeho nejdřív mastný smrádek z vařeného a škvařeného masa. Jsem taky holka z vesnice a když naši dělali v zemědělství, zabíjelo se i 2x za rok. Postavila se trojnožka na dvorek, děti byly vyslány na dlouhou procházku (aby náhodou nezahlédly nic ošklivého). Všechno kolem se dělalo u nás ve sklepě a celý dům byl pak pěkně dlouho načichlý. Teď už nějakých 10, 15 let pracujeme jinde, takže se se zabíjením skončilo. Ale i tak, když si můžu vybrat, volím zeleninu, než kus masa.

5 Eva* Eva* | Web | 25. ledna 2009 v 18:41 | Reagovat

Ahoj, na fotkách mi ta hlava ani nepřijde a ostatní fotky jsou mňam, mňam... Ty přípravy jitrnec jsem taky zažila, ale před samotným zabíjením sem zdrhla.

Jitrničky a prejt miluju, ale i tlačenku a jelítka. O guláši ani radši nemluvím. Moje oblíbený papů.

6 Vendea Vendea | Web | 25. ledna 2009 v 21:18 | Reagovat

tak já bych si pochutnala jen na těch buchtách - jaksi nejsem fanda vepřového masa :) i když sem tam dostanu chuť na prejt - to ano, ale jinak u mě vede kuřecí maso na milion způsobů :) ovšem přesto jsem jako malá zabijačky u dědy milovala - pro tu atmosféru, kupu lidí a zábavu s tím vším spojenou - škoda, že už se u nás zabijačky nedělají

7 Hablina Hablina | Web | 26. ledna 2009 v 0:20 | Reagovat

Jitrničky, mňam....

8 laluš laluš | 26. ledna 2009 v 7:59 | Reagovat

Je veliká škoda, že Renča nastoupila s foťákem až po... . Musím  držet živé prase na provaze, když ho vyvádíme z chlívka na porážku a výraz v mých očích (udržím ho nebo ne a bude mě tahat za sebou po celém dvorku za řevu prasečího,mého a pana řezníka - manžela) by jistě stál za dokumentaci.  Jinak pro ostatní, opravdu to není tak morbidní, jak to na fotkách vypadá, navíc všechno probíhá v místnosti k tomu určené vč. škvaření sádla a pod., v kuchyni voní jen ten guláš. Ale stejně jsem vždycky ráda, že je ten den za námi, je celý na nohách.

9 Alžběta Alžběta | Web | 26. ledna 2009 v 15:04 | Reagovat

Než jsem od našich odešla, musela jsem tohle taky rok co rok absolvovat a byly to pro mě pokaždé dny hrůzy! Ten strašný smrad z masa, ta mastnota a odporný pohled na krev! Já prostě zabíjačku i ty tzv. pochoutky z ní nenávidím. Jo, pak, když už je maso v mrazáku a klobásy vyuzené, to je něco jiného, ale ten prvopočáteční proces - hrůza! Ještě teď se mi navaluje, když si vzpomenu jak jsem musela krájet prasečí tuk na kostičky a pak ho rozpouštět v obrovském hrnci na sádlo. Zabíjačka je děsná dřina pro všechny v domě a nechápu jak se na ní může někdo těšit. :-DDD

10 Lucka Lucka | Web | 7. dubna 2009 v 22:28 | Reagovat

Já se těším a moooc! U nás je zabijačka lepší než vánoce. Je to současně taková rodinná sláva, kde se všichni sejdou. Všechno mi voní i vylejvané necky.A škvaření sádla a škvarky miluju.  Prostě se přidávám k Laluš.

11 MirekČ MirekČ | Web | 9. dubna 2009 v 22:58 | Reagovat

Tak to jste mi se Slávkem dělat neměli. Na podzim jsem odřekl "zabíjačku" a postupně jsme vyprázdnili mrázák a vypli ho. Prý to žere proud!!!
A teď u těch vašich reportáží trpím jako kůň!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama